Lysindfald, udsigt og overophedning

Lysindfald er der rigtig meget fokus på i tiden – vi har fundet ud af, at det styrker vores velvære og mindsker sygdom. Man er blevet så vild med det, at man glemte overophedning.

En god lysfordeling i rum med vindue i én side opnås, når forholdet mellem rumdybde og højde fra gulv til overkant vindueshul ligger mellem 2:1 og 3:1.

Derudover skal man overveje hvordan man placerer sine vinduer. Øjenhøjden er cirka 165 cm – så sprosser og andet skal tilpasses efter dette. Man vil gerne undgå at kigge ind i sprosser når man sidder ved spisebordet eller står og kigger ud ad vinduet.

Tænk på vinduerne indefra og find nogle gode mål. For høje brystningshøjder på første sal kan ødelægge udsigten. Hvis du har et højt vindue og du skal helt hen til det for at se haven, giver det ikke mening. Det ville være bedre med gulv-til-loft vinduer eller placere det lavere.

Forhold dig til vinduer som de skal bruges – ikke bare standardhøjde. Smid ikke vinduer ind tilfældigt – tænk på hvordan lysindfaldet kommer ind i rummet.

Leg med solen: afskærm om sommeren – og lad solen komme ind om vinteren. Mange nye huse har minimalt tagudhæng og store glaspartier fra gulv til loft. Det er her, man skal være opmærksom på vinklerne solen kommer ind fra.

Hvis store glaspartier er placeret mod syd eller sydvest uden solafskærmning, kan man opnå overophedning hurtigt – især fordi moderne huse er tætte og energivenlige.

Det er ofte dyrt at rette op på overophedning bagefter, så tænk det ind tidligt. Det er ikke fedt at have persienner nede hele tiden – så forsvinder både udsigt og dagslys.

Overvej alternativer: Brug tynde og aflange vinduer mod syd eller sørg for afskærmning via lameller, træer, glasvalg eller skodder.

Diagram over lys og dagslysfordeling

Tjekliste: Dagslys og vinduesplacering

  • Der skal som tommelfingerregel være vinduer svarende til mindst 10 % af gulvarealet – fx 2 m² vindue til 20 m² rum.
  • Kommer lyset fra ovenlys i stedet for facadevinduer, er kravet lidt lavere: 7 % af gulvarealet.
  • Vinduerne skal helst være af god kvalitet, så 75 % af lyset kan komme igennem glasset.
  • Husk, at rammer og karme optager plads – op til 30 % af vinduets mål er ikke glas.
  • Dagslys handler ikke kun om mængde – placeringen i rummet betyder mindst lige så meget.
  • Hvis du vil have lyset langt ind i rummet, så placér vinduet højt på væggen.
  • Tænk over hvordan vinduerne fungerer indefra: Hvad ser du, når du kigger ud? Sidder sprossen i øjenhøjde?

Klar til næste trin?

Efter vinduer og lys handler det om at få styr på rummenes funktioner –
og hvilke minimumsmål og behov der skal være dækket.

Scroll to Top